פרויקט רמת בית שמש

 

התכנית לשכונה ג'2 ברמת בית שמש (ב.ש./160) משתרעת על כ-800 דונם מדרום לשטח מבונה של רמת בית שמש.  חלקים גדולים של "ארץ התנך" הופכים בהדרגה לנוף עירוני. 

אני בצעתי סקר אקולוגי שבדק את ערכי הטבע, החי והצומח שבשטח התכנית. הסקר נערך מטעם חברת "תו"פ יועצים והנדסה בע"מ" ונועד לשמש בסיס לתכנון מפורט של פתוח השטח.

הנוף הצמחי באזור התכנית אינו נוף בראשית "טבעי". הוא עוצב ע"י אלפי שנות פעילות אנושית בשטח. נראה לי כי דווקא בשל כך יש לשטח זה ערכיות נופית גבוהה ביותר. נוף זה מייצג את המורשת ההיסטורית - יהודית ואחרת, שמאפיינת את ארץ ישראל ובעיקר את הרי יהודה. החורש הפתוח והבתה היו בוודאי אופייניים לנוף באזור זה גם בתקופת המשנה והתלמוד. דווקא ההפרעות להתפתחות הצומח – כריתה, רעייה ושריפה, הן אלה שנותנות לנוף זה את ייחודו את חשיבותו האקולוגית והתרבותית. לא נותר לי אלא לצטט את עזריה אלון (1990): "... בלי האלון והאלה, הצבי והנשר – אין עברית, אין תרבות עברית ואין לארץ ישראל שום ייחוד על פני כל מקום אחר בעולם."

נוף זה שערכיותו האקולוגית הנופית והתרבותית, גבוהה ביותר הולך ונעלם בהרי יהודה ובארץ ישראל בכלל. יש לעשות כל מאמץ כדי לשמר חלקים גדולים ככל האפשר ממערכות אקולוגיות אלה.


תמונות

Ramat Beit-Shemesh.jpg
ramat Beit-shemesh.jpeg

עץ חרוב Ceratonia siliqua ענק שמשמש למרבץ עדרים (ומקום מנוחה לרועים). חלק מהעץ שרוף שתוצאה ממדורה. סביבת העץ מלאה בעשבי באשה המדושנים בגללי הצאן.

זית המתחדש לאחר כריתה ומצמיח עשרות גזעים. רוב הזיתים באזור נכרתו בעבר.

 
ramat beit-shemesh.jpg
ramat beit-shemesh.JPG

עץ זית "גזום" ע"י רעיית- יתר של הצאן.

מרבדי כלניות (וגיאופיטים אחרים) מתפתחים בדר"כ בשטחים החשופים לרעייה אינטנסיבית. "שמירת טבע" ע"י הפסקת הרעייה, גורמת במקרים רבים להכחדת הפריחה.

 

עץ סיסם הודי Dalbergia sissoo (מין מהגר) גדל בתוך בור מים עתיק.

2010_Feb._040.jpg